Ιδρυθηκε Παναιτωλοακαρνικό Μέτωπο για την Προστασία του Περιβάλλοντος με τον διακριτικό τίτλο ΠΑΝ ΜΕΤΩΠΟ (και για λόγους συντομίας ΜΕΤΩΠΟ) με σήμα τον Πάνα και δίπλα τη φράση ΠΑΝ ΜΕΤΩΠΟ για την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Άρθρο 1: ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
- Όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια υγιή και παραγωγική ζωή, η οποία θα βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
- Το δικαίωμα μας στην ανάπτυξη πρέπει να σχεδιασθεί και να διεκδικηθεί, ικανοποιώντας την ικανή και αναγκαία συνθήκη της αειφορίας, έτσι ώστε να μην υποβαθμίζεται η δυνατότητα της εκπλήρωσης των αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών αναγκών των μελλοντικών γενιών.
- «Όταν μια δραστηριότητα δημιουργεί απειλές στο περιβάλλον ή στην ανθρώπινη υγεία, πρέπει να λαμβάνονται προφυλακτικά μέτρα, ακόμα και αν η σχέση αιτίας – αποτελέσματος δεν έχει πλήρως βεβαιωθεί επιστημονικά», όπως ορίζει η διεθνής αρχή της προφύλαξης και η πολιτεία πρέπει να πράττει τα δέοντα.
- Όταν αυτή αποδεδειγμένα καταστρέφει το περιβάλλον ή θέτει σε κίνδυνο την βιοποικιλότητα ή προκαλεί ανήκεστη βλάβη στην ανθρώπινη υγεία τότε πρέπει με κάθε μέσο αυτή να σταματάει.
- Δικαίωμά μας είναι, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, να έχουμε πρόσβαση στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που μας αφορούν, για επικίνδυνα υλικά αλλά και για τις εθνικές ή πολυεθνικές δράσεις που αναπτύσσονται στην περιοχή μας και που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής μας.
- Η δημόσια ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, επιβάλει στις αρχές να διαθέτουν ανεμπόδιστα και άμεσα στο ευρύ κοινό τις περιβαλλοντικές πληροφορίες που οι ίδιες κατέχoyn και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόσβαση όλων μας στα δικαστικά και διοικητικά πρακτικά που αφορούν τις αναπτυξιακές δράσεις της περιοχής. Το δικαίωμα μας αυτό απορρέει από το άρθρο 10 της διακήρυξης του Ρίο.
Άρθρο 2: ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
1. Ο εντοπισμός των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και η ανάληψη δράσης από τα μέλη του μετώπου, αλλά και άλλους φορείς συλλόγους ή σωματεία για την επίλυση τους.
2. Η συμπαράσταση σε κάθε πολίτη, σύλλογο, φορέα, Νομικό Πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που αγωνίζεται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στα γεωγραφικά όρια του νομού, αλλά και τη χώρας γενικότερα.
3. Πραγματοποίηση δράσεων από το σύνολο των συμμετεχόντων στο Μέτωπο με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, των φορέων και οργανισμών.
4. Την άσκηση πίεσης και την ανάληψη δράσεων προς κάθε κατεύθυνση με αιχμή την αρχή της πρόληψης*, σε ότι αφορά την διαχείριση των υδάτινων πόρων, των αποβλήτων (στερεών – υγρών – αέριων), του φυσικού περιβάλλοντος (βιοποικιλότητα, έδαφος, προστατευόμενες περιοχές κλπ) αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης (διαχείριση του περιβάλλοντος από επιχειρήσεις και φορείς και συναφή θέματα).
Άρθρο 3: ΜΕΣΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Μέσα προβολής των δράσεών του ορίζονται:1. Τα Μέσα ενημέρωσης της τοπικής και της εθνικής εμβέλειας.2. Η έκδοση ειδικών εντύπων για την πληροφόρηση των πολιτών.3. Ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με τον διακριτικό του τίτλο.
Άρθρο 4: ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι δράσεις του Μετώπου περιλαμβάνουν:1. Δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος με τη δημιουργία και διάθεση ενημερωτικών υλικού.2. Ενίσχυση της ζύμωσης και των προβληματισμών του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου με τη διοργάνωση συζητήσεων, προβολών, ημερίδων και συνεδρίων.3. Δυναμικές κινητοποιήσεις κάθε φορά που αυτό κρίνεται απαραίτητο από την ολομέλεια του Μετώπου.
Άρθρο 5: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
1. ΕΔΡΑ
Ως έδρα του Μετώπου ορίζεται κάθε φορά η πόλη στην οποία πραγματοποιείται η Ολομέλεια του, έτσι όπως αυτή καθορίζεται με προηγούμενη απόφαση της ιδίας και η οποία ανακοινώνεται στον τοπικό τύπο αμέσως μετά την λήψη της.
2. ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΓΑΝΟ
Ανώτατο και μοναδικό όργανο του Μετώπου είναι η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ.
3. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
a. Η ολομέλεια του Μετώπου γίνεται με ανοικτές τις πόρτες σε κάθε χώρο της Αιτωλοακαρνανίας που μπορεί να την στεγάσει.b. Η Ολομέλεια εκλέγει άμεσα την πενταμελή Συντονιστική Γραμματεία δια βοής ή δι’ ανατάσεως της χειρός ή δια της σιωπηλής συναινέσεως.c. Η ολομέλεια του Μετώπου συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (μία φορά ανά δίμηνο) σε πόλη και ημερομηνία που προαποφασίζει η ίδια. d. Οι έκτακτες συνεδριάσεις της ολομέλειας του Μετώπου συγκαλούνται εκτάκτως μετά από αίτημα τουλάχιστον τριών μελών του στη Συντονιστική Γραμματεία.e. Ζήτημα απαρτίας δεν τίθεται ποτέ, γιατί η ολομέλεια είναι ανοιχτό όργανο και κάθε φορά που συνεδριάζει, αυτοί και μόνο αυτοί που παρευρίσκονται, θεωρούνται ενεργά μέλη του Μετώπου.f. Όλες οι αποφάσεις του Μετώπου λαμβάνονται σε κλίμα συναίνεσης και διαλόγου στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και με ισότιμο δικαίωμα λόγου κάθε μέλους.g. Η ολομέλεια που θα αποφασίσει την διάλυση του Μετώπου υποχρεούται να διαθέσει το υπόλοιπο των χρημάτων που θα βρίσκονται εκείνη την χρονική περίοδο στο ταμείο, σε δράσεις που να συνάδουν με τους σκοπούς για τους οποίους αυτό δημιουργήθηκε.
4. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑΣ
a. Η Συντονιστική Γραμματεία δεν αποτελεί όργανο του Μετώπου. Δρα αντιπροσωπευτικά και για λογαριασμό του και μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ολομέλειας που την έχουν εκλέξει.b. Η διάρκεια λειτουργίας της κάθε Συντονιστικής Επιτροπής είναι δίμηνη.c. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της διεκπεραιώνει και υλοποιεί τις αποφάσεις της Ολομέλειας που την έχει εκλέξει, την αντιπροσωπεύει μέχρι την λήξη της θητείας της όπου χρειαστεί, παρέχει γραμματειακή υποστήριξη, συντονίζει τις συνεδριάσεις και προετοιμάζει την επόμενη Ολομέλεια απ’ αυτή που την έχει εκλέξει. d. Σ’ αυτή καταθέτει τον απολογισμό των πεπραγμένων της και διεκπεραιώνει την εκλογή της νέας Συντονιστικής Γραμματείας.e. Τα μέλη της απερχόμενης Συντονιστικής Γραμματείας έχουν το δικαίωμα να επαναθέσουν υποψηφιότητα σ’ αυτή, είτε με αυτοπρόταση είτε ως προτεινόμενοι από άλλο μέλος.f. Αμέσως μετά την εκλογή της η Συντονιστική Γραμματεία ορίζει τον Γραμματέα της, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου καθ’ όλη την διάρκεια της Ολομέλειας και χρέη ταμία για το διάστημα μεταξύ των δύο Ολομελειών, αιτιολογεί στην ολομέλεια της χρηματικές πράξεις που έγιναν στο μεσοδιάστημα και παραδίδει το ταμείο στον επόμενο Γραμματέα.
5. ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
a. Μέλος του Μετώπου ορίζεται κάθε Πολίτης αυτού του κόσμου που ενστερνίζεται το πνεύμα αλλά και το γράμμα αυτής της διακήρυξης και παρευρίσκεται έστω και σε μία Ολομέλεια χωρίς να επιθυμεί την αποχώρηση του απ’ αυτό.b. Κάθε μέλος του Μετώπου έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει όποτε το κρίνει σκόπιμο.c. Μέλος του Μετώπου μπορεί να γίνει και σύλλογος, σωματείο, φορέας ή κομματικό όργανο του νομού, που αποδέχεται στο σύνολο της αυτή την ιδρυτική διακήρυξη και εκπροσωπείτε στην Ολομέλεια με έναν αντιπρόσωπο του. d. Η συμμετοχή των μελών στο Μέτωπο βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή τους στις δράσεις του.
6. ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Οι πόροι του Μετώπου προέρχονται:· Από την εθελοντική χρηματική εισφορά των μελών του.· Από την οικονομική στήριξη τρίτων· Από επιχορηγήσεις φορέων που συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της ύπαρξης του.
7. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Αλλαγή του παρόντος καταστατικού πραγματοποιείται σε ειδική Ολομέλεια και απαιτεί τη συμμετοχή σ’ αυτή και την υπογραφή των αλλαγών από το 75% τουλάχιστον των ιδρυτικών μελών του στα οποία ανήκει και ο τίτλος του Μετώπου.
Σχολιάστε