Πέρσι το καλοκαίρι μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας πραγματοποίησαν εξερεύνηση του βάραθρου της Ληγούστας.
Παραθέτουμε απόσπασμα της σχετικής έκθεσής τους:
ΒΑΡΑΘΡΟ «ΛΗΓΟΥΣΤΑ» ΣΚΟΥΡΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Μετά από αίτημα του κ. Αποστόλη Τζογάνη, προέδρου του φυσιολατρικού και αθλητικού συλλόγου «Παιωνία» (fyaspaionia@ yahoo.gr) κλιμάκιο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (ΕΣΕ) στις 16 και 17 Ιουνίου 2007 επισκέφθηκε την περιοχή με σκοπό την εξερεύνηση βαράθρου.
Την ομάδα αποτελούσαν τα μέλη της ΕΣΕ : Κίρδης Σταμάτης, Ξανθόπουλος Θανάσης, Παπαπολυμέρου Στέφανος και Τσακανίκας Γιάννης .
ΘΕΣΗ: Το βάραθρο βρίσκεται στην περιφέρεια του χωριού Σκουρτού, του δήμου Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, περίπου 4 χιλιόμετρα από το χωριό, ενώ το αυτοκίνητο φτάνει μόλις 40 μέτρα από το στόμιο του βαράθρου. (38 37΄ 715΄΄ Ν , 021 10΄ 655΄΄ Ε ).
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 224 μ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Το βάραθρο βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος βελανιδιάς .
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ – ΓΕΩΛΟΓΙΑ: Το βάραθρο σχηματίστηκε από την κατάρρευση οροφής δολίνης ( εγκατακρημνισηγενής δολίνη).
Το στόμιο έχει διαστάσεις 40*50 μέτρα περίπου , ενώ το βάθος του κάθετου τμήματος, όπου και χρησιμοποιήθηκαν σχοινιά για την κατάβαση, είναι 60 μέτρα . Η κατάβαση συνεχίζεται για άλλα 20 μέτρα σε επικλινές έδαφος, χωρίς την ανάγκη χρήσης άλλων σχοινιών . Στο πάτο του βαράθρου υπάρχει αίθουσα διαστάσεων 15*20 μέτρων περίπου με ελάχιστο σταλακτιτικό διάκοσμο, λασπώδες έδαφος και χωρίς άλλη συνέχεια .
Το πέτρωμα είναι εξαιρετικά σαθρό, σε σημείο που δεν ήταν ασφαλής η τοποθέτηση καρφιών για την αγκύρωση των σχοινιών . Κατά την κατάβαση έγιναν αρκετές μικρές κατολισθήσεις, ενώ χρειάστηκε να διανοιχθεί διάδρομος μέσα στην πυκνή βλάστηση, η οποία όμως μας πρόσφερε και τα σημεία πρόσδεσης των σχοινιών που χρησιμοποιήσαμε.
Κίρδης Σταματης : Γεωλόγος Σπηλαιολόγος
Σχολιάστε