Το διαμάντι της γαλλικής κουζίνας, αλλά και μια εναλλακτική καλλιέργεια στην Ελλάδα αποτελεί το μανιτάρι της τρούφας. Πρόκειται για ένα φυσικό βιολογικό προϊόν του οποίου η παρουσία στη μαγειρική έχει πάρει μυθικές διαστάσεις. Η γαλλική κουζίνα βασιζόταν ανέκαθεν στην τρούφα, αλλά τα τελευταία χρόνια όλες οι διεθνείς παραδοσιακές γεύσεις, ακόμη και η ελληνική προσαρμόζονται στη χρήση της που δημιουργεί τέλειο γευστικό αποτέλεσμα σε φαγητά και γλυκά.
Το πολύτιμο αυτό υπόγειο μανιτάρι δημιουργείται από την καρποφορία μιας ομάδας ασκομυκήτων που ζει σε συμβίωση με τις ρίζες κάποιων φυτών, κυρίως δέντρων (βελανιδιάς, λεύκας, φουντουκιάς, τίλιου, ιτιάς, οξιάς, κάποιων κωνοφόρων, κ.λ.π.), από τα οποία λαμβάνει και τα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί.
Η καλλιέργεια τρούφας αποτελεί σήμερα μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με εκπληκτικές αποδόσεις, κατάλληλη για πολλές ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας μας.
Ακόμη και φυτεία σε έκταση 3 στρεμμάτων μπορεί να αποφέρει ένα καλό εισόδημα. Με τις τρέχουσες τιμές, το κόστος εγκατάστασης φυτείας ανά στρέμμα κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος – μετά από μια 5ετία – μπορεί να φθάσει τα 1.500 ευρώ το στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι σε μία χρονιά καλύπτεται το κόστος της αρχικής επένδυσης. Σε κάθε στρέμμα προτείνεται η φύτευση 30 -50 δέντρων, ενώ απαγορεύεται η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
• Η μαύρη τρούφα χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και πωλείται στην αγορά 300 – 1000 € ανά κιλό, ενώ η λευκή χρησιμοποιείται ωμή σε μικρότερες ποσότητες και κοστίζει 500 – 4000 € ανά κιλό.
• Πέρυσι, σε δημοπρασία που έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό στην Ιταλία ένας «λάτρης» του μανιταριού πλήρωσε για λευκή ιταλική τρούφα βάρους 1,2 κιλών, το ποσό των 95.000 ευρώ.
• Το χρώμα, η γεύση και το άρωμα της καθορίζονται από το είδος του δέντρου αυτού, π.χ. αυτές που βρίσκονται κοντά σε βελανιδιές έχουν πιο έντονο άρωμα, ενώ αυτές που βρίσκονται κοντά σε τίλιο έχουν πιο ανοιχτό χρώμα και πιο γλυκό άρωμα.
• Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή με το όνομα ύδνον και πίστευαν ότι δημιουργείται από τις αστραπές που έριχνε ο Δίας στη γη.
• Σύμφωνα με τους αρχαίους Ρωμαίους, οι καλύτερες τρούφες βρίσκονταν στην Ελλάδα και στη Λιβύη, ενώ για τον Ιταλό γιατρό Bartolomeo Platina (1400) στην Αφρική, στη Συρία, στην Ελλάδα και στη Λιβύη. Στην Ανατολή είναι διαδεδομένη τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία.
• Στη Ευρώπη του 1600 η τρούφα ονομαζόταν «σκόρδο των πλουσίων» λόγω του ελαφρού αρώματος σκόρδου που έχει και φυσικά επειδή καταναλωνόταν μόνο από ευγενείς.
• Στη Γαλλία, αρχικά για την αναζήτηση της τρούφας χρησιμοποιήθηκαν χοίροι. Σήμερα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με εκπαιδευμένους σκύλους.
Ακόμη και φυτεία σε έκταση 3 στρεμμάτων μπορεί να αποφέρει ένα καλό εισόδημα. Με τις τρέχουσες τιμές, το κόστος εγκατάστασης φυτείας ανά στρέμμα κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος – μετά από μια 5ετία – μπορεί να φθάσει τα 1.500 ευρώ το στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι σε μία χρονιά καλύπτεται το κόστος της αρχικής επένδυσης. Σε κάθε στρέμμα προτείνεται η φύτευση 30 -50 δέντρων, ενώ απαγορεύεται η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Στα πλεονεκτήματα της τρούφας περιλαμβάνονται η οικολογική καλλιέργεια φιλική προς το περιβάλλον, δεν υπάρχει πρόβλημα διάθεσης, απαιτεί λίγη χειρωνακτική εργασία και εξισορροπεί την αποψίλωση των δασών.
Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, για τους δραστήριους νέους αγρότες, πάντα υπάρχουν συμφέρουσες λύσεις.
Για καλύτερη ενημέρωση στο θέμα παραθέτω κάποιες χρήσιμες διευθύνσεις:
Εξαιρετικό αφιέρωμα! Καλά τα μπλόκα, σεβαστοί οι αγώνες αλλά πρέπει να δούμε και το αύριο. Και για το εισόδημα και για την Ελληνική Φύση!
Εχετε κανει μια καλη προσεγγιση ωστε να γνωριση ο κοσμος την αξια της τρουφας..Ειναι αρκετα σημαντικη η υπαρξη της παρουσας ιστιοσελιδας..Πολλα συγχαρητηρια στους δημιουργους..
Η καλλιέργεια τρούφας μπορεί να γίνει σε ήδη υπάρχοντα δέντρα ελιάς ή απαιτεί την φύτευση νέων?
Αγαπητε κυριε εχω κι εγω την ιδια απορια με τη Δημητρα. Που μπορουμε να βρουμε απαντηση στο ερωτημα αυτο? Σας ευχαριστω…
Σε ήδη υπάρχοντα δέντρα απ΄όσο γνωρίζω ,όχι.
Μόνο με τη χρήση εμβολιασμένων φυτωρίων.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.truffle.gr/
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία
ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ Η ΤΡΟΥΦΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΜΕ!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ Φώτη
Στους συνδέσμους που αναφέρονται στο τέλος του άρθρου, αναφέρονται επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, απ΄τους οποίους μπορείς να έχεις πληροφορίες αλλά και όποια βοήθεια και υπηρεσία χρειαστείς.
Εξαιρετική ιστοσελίδα. Διατυπώνω όμως μια απορία. Η φράση «…ενώ το καθαρό κέρδος – μετά από μια 5ετία – μπορεί να φθάσει τα 1.500 ευρώ το στρέμμα…» είναι ορθή ή πρόκειται περι τυπογραφικού λάθους;
Αγαπητέ Δημήτρη
Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω προσωπική εμπειρία σχετικά με την καλλιέργεια της τρούφας που μεταφέρω στο παραπάνω άρθρο.
Η πηγή των πληροφοριών μου είναι δημοσιεύσεις στο διαδύκτιο, όπου, θα το διαπιστώσεις και συ αν το ψάξεις, ότι αναφέρεται αυτό το ποσό.
Ενδιαφέρομαι για καλλιέργεια τρούφας στο χωράφι μου. Μπορώ όμως να καλλιεργήσω κάποιο άλλο είδος μανιταριού μέρχει η τρούφα να αναπτυχθεί σε μια πενταετία. Και εάν ναι ποιο είναι το πιο εμπορεύσιμο και κατάλληλο μανιτάρι για την περιοχή μου.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΡΟΥΦΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
[…] ότι είναι “ακριβή”. Θα μάθουμε αργότερα ότι η τρούφα βγάζει 1500 ευρώ τον χρόνο το στρέμμα (μετά από 5 χρόνια), που δεν […]
Αισθάνομαι την ανάγκη, να τονίσω για μια ακόμα φορά ότι δεν έχω καμμιά εμπειρία σχετικά με την καλλιέργεια της τρούφας.
Στό τέλος του άρθρου υπάρχουν παραπομπές σε ιστοσελίδες, μεταξύ άλλων και ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιέργεια, όπου απαντώνται σχεδόν όλες οι ερωτήσεις που συνήθως τίθενται.
πως μπορώ να μάθω από που θα πάρω φυτά για την καλλιέργεια της τρούφας και γενικά ειδικότερες πληροφορίες για να αρχίσω την τη διαδικασία
υπαρχει μαυρο μανιταρι που μπορει να μην ειναι τρουφα?εχετε ακουσει κατι για κρητη?τι ειναι αυτο που βρισκουν εκει οι χανιωτες και το κανουν μεζε,καποτε λεει βρισκανε πιο πολλα,ομως οσο περναει ο καιρος ολο και λιγοστευουν.πως μπορουμε να μαθουμε αν ειναι η τρουφα η εμπορευσιμη,ποιος κανει αυτη τη πιστοποιηση.
ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ- ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ.εΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΤΙ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ.
Δεν ευδοκιμεί γυρω απο ελαιόδενδρα παρά μόνο σε δένδρα του δάσους
Endiaferomai geia kalliergeia troyfas.Ala einai mia agnosth kalliergeia mboro na po!!
thelo na matho poso kairo meta to futema ton dentrilion troufas tha perimenoume paragogi!
amesa i theli kapia xronia??
νομίζω ξεκινάει στα 5 χρόνια..αν αν αν και αν.
[…] ΠΗΓΗ: maheras.wordpress […]
kalhmera eimai apo ta xania. 8a h8ela na ma8w an ginete na kalliergi8ei ayto to manitari sta oroina edafh ths dytikhs krhths kai ti ektash xreiazete. kai fysika an gnwrizei kaneis kapoiwn kallierghth sthn kriti. to e-mail mpolioudakis@yahoo.gr
exo kati poy miazi me troyfa einai peripoy 1.5 kilo parakalo epikinoniste mazimoy 6976787427 panagiotis
ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΡΟΥΦΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΑΠΟ ΟΣΟ ΤΟ ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ.ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΤΟΙΜΑ ΔΕΝΤΡΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΥΛΛΙΑ.ΚΑΙ ΝΑΙ…..Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 5ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ΕΠΙΣΗΣ.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ . ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΥΛΛΙΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕΜΗΝΑΡΙΩΝ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
KALIPSERA THA ITHELA NA MATHO AN FITRONOUN KONTA APO POTAMO KAI AMPELOKIPO KAI APO POU PORO NA PROMITHRFTO .